AF Geliyor AF ! Bilin Bakalım Ne İçin ! Murat Uzar Yazdı …
Yerel seçim sürecinde Cumhur ittifakı ortağı MHP’ nin Genel Başkanı Sayın Devlet BAHÇELİ tarafından gündeme getirilen cezaevlerinde belli suçlardan dolayı tutulan ve hüküm giymiş, ancak kesilen cezanın belli bir bölümünü yatmış olanlara yönelik AF talebi ile ilgili O günden bugüne çok şey yazıldı, çizildi.
Ancak görünen O ki ekonomik darboğaz her şeyin önüne geçtiği için, EKONOMİ ve MALİ alanda gelir getirici özellikli, önemli düzenlemeler getiren AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve bazı AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Pakette özetle aşağıdaki yeni uygulamalara yer veriliyor.
1) Hasılat Esaslı Vergileme Sistemi Ne Zaman Geliyor?
Ticari kazancı basit usulde, işletme hesabı veya bilanço esasına göre tespit edilenler ile mesleki kazancı serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektör ve meslek gruplarında faaliyette bulunanların talep etmeleri halinde belirlenen faaliyetlerinden elde ettikleri gayrisafi hasılatlarının %10‘u, bu faaliyetlerine ilişkin vergiye tabi kazanç olarak esas alınacak. 2 yıl geçmedikçe bu usulden çıkılamayacak.Bu hükümler, kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacak.
2) Varlık Barışı Uzatılıyor?
Teklifle yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’ye getirilerek milli ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Bu varlıklarını, 31 Aralık 2019‘a kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bunları serbestçe tasarruf edebilecekler.
Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin %1 oranında hesapladıkları vergiyi, vergi dairesine beyan edecek, aynı sürede ödeyecekler.
3) Kanuni Defter Kayıtlarında Yer Almayan Varlıklar Ne Zamana Kadar Kayda Alınabilir?
Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 31 Aralık 2019’a kadar vergi dairelerine beyan edilecek. Beyan edilen varlıklar, aynı tarihe kadar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydedilebilecek.
Bu çerçevede beyan edilen taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması halinde, sermaye artırım kararının beyan tarihi itibarıyla alınmış olması ve ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla bu uygulamadan yararlanılabilecek. Vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecek.
4) Varlık Barışından Dolayı Vergi İncelemesi Yapılacak mı ?.
Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden %1 oranında vergi alınacak. Vergi, gider yazılamayacak, başka bir vergiden mahsup edilemeyecek, Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmeyecek. Bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.
5) Merkez Bankasının Net Karının Yüzde Kaçı İhtiyat Akçesi Olarak Ayrılacak?
Merkez Bankasının yıllık safi karının yüzde 20’sinin ihtiyat akçesine ayrılacağına yönelik hüküm, “Türk Ticaret Kanununda öngörülenden daha yüksek oranda ve sermaye ile sınırlı olmaksızın ihtiyat akçesi ayrıldığı, bu meblağ devamlı büyüdüğü” gerekçesiyle kaldırılıyor.
Son yıl karından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kara katılarak dağıtılabilecek.
Teklifle, Türk Ticaret Kanununda sermayenin yüzde 20’sine ulaşıncaya kadar ayrılması düzenlenen ve Merkez Bankasının 25 bin TL’lik sermayesi dikkate alındığında 5 bin TL gibi simgesel bir tutara tekabül edecek olan birinci tertip yedek akçenin, Merkez Bankası için hiç ayrılmaması öngörülüyor.
İkinci tertip yedek akçenin %10 oranında ayrılmasını öngören mevcut düzenleme ise Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu biçimde ve “fevkalade” nitelemesi olmaksızın korunuyor.
İhtiyat akçelerinin, son yıl kardan ayrılan hariç olmak üzere, kara katılarak ödenmesi suretiyle devamlı olarak büyümesinin de önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ayrılmış bulunan ihtiyat akçelerinin tamamı, birikmiş fevkalade ihtiyat akçelerinin ise son yılın karından ayrılan kısmı hariç tamamı Genel Kurul kararı aranmaksızın Hazineye verilecek.
“Merkez Bankası yönetimi ile ilgili olarak hazırlanan bu teklif Cumhurbaşkanı kararnamesi ile görevden alınan Merkez Bankası Başkanının neden görevden alındığını izah etmekte”
6) Yurt Dışına Çıkış Harcı Kaç Liraya Çıkarılacak?
Düzenlemeyle yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç miktarı 15 liradan 50 liraya çıkarılacak. Bu miktarın 3 katına kadar artırılması konusunda Cumhurbaşkanına yetki veriliyor.
Harcın çıkış başına Cumhurbaşkanınca 15 liradan düşük bir miktar belirlenmesi halinde belirlenen miktar Toplu Konut İdaresine aktarılacak, kalan miktar genel bütçeye gelir kaydedilecek.
7) El Konulan Araçlar 4’te 1 Vergiyle İade Edilecek
Yurt dışından sıfır araçmış gibi ithal edilen ve daha sonra ikinci el olduğu ortaya çıkan lüks araçların sahiplerine ikinci kez af geliyor.Araçların son sahipleri, aracın ilk satın alımı sırasında ödenmesi gereken özel tüketim vergisinin (ÖTV) yüzde 25’i oranında tutarı ödedikleri takdirde, araç üzerindeki el koyma ve müsadere kararları kalkacak.Torba yasa teklifindeki geçici maddeye göre, mevcut bir soruşturma kapsamında bulunan veya el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilen kara ulaşım araçları ile ilgili olarak bir fırsat sunulacak. Söz konusu araç sahipleri 31 Aralık 2019 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine başvurarak taşıtın ilk satın alımı sırasında ödenmesi gereken özel tüketim vergisinin yüzde 25’ini ödedikleri takdirde, el koyma kararı kaldırılarak, araç iade edilecek.
Vergi tahsilatını ve vergi gelirlerini artırmak amacıyla verilen kanun teklifine mecliste önergelerle vergi affı ve vergi indirimi gibi piyasa ekonomisine ilişkin hükümlerin eklenmesi de mümkün. Bu durum, tamamıyla hükümetin bir başka deyişle Sayın Cumhurbaşkanının isteğine bağlı.
Önümüzdeki hafta içinde yapılacak çalışmalarla konunun şekillenip, Ekonomik yapıya katkı sunacak bir hal alması tüm yatırımcıların ve özellikle KOBİ diye adlandırdığımız ticari hayatı şekillendiren esnafımızı da desteklemesi en büyük beklentidir. Aksi takdirde çıkacak kanun tek taraflı olarak merkezi idareye (+) yazacak hükümlerle çıkacak olursa “topal ördek” misali piyasa ekonomisine hiç bir getirisi olmayacaktır.
Umarım iktidar son dönemdeki yanlışlarına bir yenisini eklemez, hep birlikte izleyelim ve görelim.
Kaynaklar: www.MuhasebeTR.com – www.patronlardunyasi.com
“Para mutluluk getirir; Ama, bir yerden sonra para; sadece para getirir.”