BDDK’nın Yeni Düzenlemesi ! Zeki Karataş Yazdı !
BDDK (Bankacılık denetleme ve Düzenleme Kurumu) kredi kartları hakkında yeni düzenlemesi;
Kredi kartlarında, kart limitine bakılmaksızın ödeme turanı dönem borcuna göre asgari yüzde 30 olarak belirledi. Bir yıllık kartlar için ise yüzde 40’ı ödenecek.
Yine BDDK’nın kredi kartı harcamaları ve nakit çekimlerde taksitlendirme süresinin belirlendiği maddelerde değişikliğe gidildi. örneğin 3500 TL üzeri olan elektronik eşyada taksit sayısı sınırı 3’ten 6’ya, Beyaz eşya ve mobilyada sınır 12’den 18 aya, Uçak bileti gibi seyahat harcamalarında 9 ‘dan 12 aya, Kurumsal kart kullanımlarında 12den 18 aya çıkartıldı.
Yani bayram tatillerinde, normal tatillerde daha fazla kredi kartı kullanımı sağlanarak seyahatlerinizi yapabilirsiniz dendi.
Bu şekildeki süre uzatımarında bir önceki yılın taksitleri ile bir sonra ki yeni yılın taksitlerinin çakışması söz konusu olacaktır. Bu durum çakışma aylarında ödemelerin daha zor yapılabileceğini gösterir.
Peki kredi kartlarında ne kadar borç birikti? 2018 yılı sonu itibarı ile kredi kartlarında toplam borç 102 milyar lirayı geçti.
Geçtiğimiz günlerde bayram tatili geçirdik. Sosyal medyada bir çok kişi yollarda ki araç trafiğini, yol sıkışıklıklarını, araçları, tatil yerlerinde ki dolulukları paylaştı. Acaba tatil yerleride ki yabancılar çıktığında yerli turizmcimiz veya tatil yapan insanımız genel nüfusumuzun yüzde kaçını oluşturuyor?
2018 yılında erken rezervasyon ile 6 milyon hedeflenmişti. (2018 sonunda 82 milyon 3 bin 882 kişi, Yani nüfusumuzun yüzde yaklaşık 13’ü hedeflenmiş. Kalanı tatil yapamayacak. )
Yine TÜRSAB 2019 yılı açıklamasına göre oteller kapasitelerini yüzde 80 yabancı turist ağırlıklı olarak kullanıma sondu.
İnsanlarımız kredi kartlarını kullanarak bayram ziyaretlerini ve tatillerini yapıyor. Taksit sayılarının arttırılması ile daha fazla kredi kartı kullanımı yapılarak, daha fazla borçlanarak, ekonomi canlanması hedeflenmekte.